Tietoa meistä

Tietoa meistä

Aimpoint on ruotsalainen punapistetähtäinten valmistaja, joka perustettiin yli 45 vuotta sitten. Vuosien varrella on tapahtunut suuria muutoksia sekä punapistetähtäinmarkkinoilla että itse yrityksessä. Mutta yksi asia on pysynyt muuttumattomana; Aimpoint valmistaa maailman parhaimpiin ja luotettavimpiin kuuluvia punapistetähtäimiä Ruotsissa. Alta voit lukea lisää historiastamme.

Idea punapistetähtäimestä

Aimpoint® on ehkä yksi harvoista suurista kansainvälisistä optiikkayrityksistä, jonka juuret voidaan jäljittää vessapaperirullaan.

Kaikki alkoi vuonna 1974, kun insinööri ja keksijä Arne Ekstrand halusi parantaa ampumatarkkuuttaan liikkuviin kohteisiin ampumaradalla. Tarinan mukaan idea syntyi, kun Arne oli parturoimassa itseään peilin edessä ja huomasi, että seinällä hänen takanaan oleva valonheijastus ei liikkunut, oli hän sitten paikallaan tai ei. Arne sai idean ja alkoi hahmotella konseptia, joka johti prototyypin kehittämiseen tyhjän vessapaperirullan pohjalta.

Arne Ekstrandilla itsellään ei ollut taloudellisia resursseja viedä projektia eteenpäin, joten hän otti yhteyttä visionääriin ja yrittäjään Gunnar Sandbergiin ElektroSandberg-yhtiöstä.


Alkua jollekkin suurelle

Gunnar Sandberg oli vaikuttunut Arnen ideasta ja investoi sen jatkokehitykseen. Ensimmäisenä askeleena Gunnar järjesti tilan, kellarin Borrgatanilla Malmön satamassa, jossa Arne voisi työskennellä sen parissa, mikä tulisi olemaan yhden maailman suurimman optisten tähtäinten valmistajan perusta.

ElektroSandbergin taloudellisen tuen turvin aloitettiin ensimmäisen punapistetähtäimen kehitystyö, ja helmikuussa 1975 ensimmäinen patentti hyväksyttiin ja Aimpoint AB perustettiin.

Aimpoint® Electronic julkaistiin vuonna 1975 ja se oli maailman ensimmäinen kaupallinen punapistetähtäin. Vielä tänäkin päivänä on paljon Electroniceja, jotka ovat edelleen käytössä ympäri maailmaa. Se, että tähtäin joka valmistettiin yli 45 vuotta sitten on edelleen käytössä, on merkki Aimpointin kaikkien tuotteiden korkeasta laadusta.

Kolme sukupolvea Aimpoint® Electronicia valmistettiin: G1, G2 ja G3. Aimpoint® Electronic korvattiin vuonna 1987 1000-sarjalla, jossa oli pienempi muotoilu ja parannettu paristonkesto.

Aimpoint®:n ensimmäiset tuotteet suunniteltiin metsästäjille ja urheiluampujille, mutta 1990-luvun alussa viranomaistahot alkoivat kiinnittää huomiota siihen, miten punapistetähtäin voisi parantaa ampumista.

Vuonna 1991 tapahtui tapahtuma, joka muutti käsityksen punapistetähtäimen käytettävyydestä, kun yhdysvaltalainen kenraali Herbert Norman Schwarzkopf Jr. vieraili Saudi-Arabian Riyadhissa. Hänen suojanaan oli pieni joukko erikoisjoukkojen jäseniä, jotka olivat varustaneet kiväärinsä alunperin siviilikäyttöön suunnatuilla Aimpoint® 5000™:lla. Kuva näistä miehistä, joilla oli Aimpointin tähtäimet kivääreissään, levisi nopeasti ympäri maailmaa, ja sotilaallinen kiinnostus punapistetähtäimiä kohtaan räjähti.

Volyymi kasvaa räjähdysmäisesti

Kesällä 1997 Aimpoint oli mukana loppuvaiheissa suuressa tarjouskilpailussa Yhdysvalloissa. Kyseessä oli yhteensä 100 000 tähtäimen hankinta Yhdysvaltojen armeijalle. Aimpoint voitti tarjouskilpailun ja 100 000 CompM-tähtäintä oli valmistettava vain kolmen kokoonpanijan toimesta Ruotsin Jällivaarassa. Huomattiin heti että lisää kokoonpanijoita tarvittiin, ja tuotannon työntekijöiden määrä kasvoi 40:een. Pian tämän jälkeen vuonna 1998 avattiin uusi tehdas Malmössä tuotantokapasiteetin kasvattamiseksi.

Yhdysvaltain armeija oli erittäin tyytyväinen Aimpointin tähtäimiin, jotka saivat kiitosta sekä sotilailta että kenraaleilta. Vuoteen 2007 mennessä Aimpoint oli mukana uudessa Yhdysvaltain armeijan tarjouskilpailussa punapistetähtäimistä, tällä kertaa kyseessä oli 565 000 tähtäintä, suurin yksittäinen tähtäinostos ikinä.

Aimpoint voitti.


Aimpoint® Micro lanseeraus

Pienikokoinen punapistetähtäin Micro™ oli suuri läpimurto Aimpointille siviilimarkkinoilla. Idean syntymisen taustalla oli halu luoda pienempi punapistetähtäin erityisesti metsästäjille. Suljettu muotoilu oli tärkeää, jotta vesi ja lika eivät pääsisi tunkeutumaan tähtäinkoteloon ja aiheuttamaan vaurioita.

Micro™-tähtäin esiteltiin Saksan IWA-messuilla vuonna 2007, mikä oli suuri menestys. Vuosien varrella Aimpoint sai parannusehdotuksia, jotka muodostivat perustan Micro™:n toiselle sukupolvelle, joka oli vielä suurempi menestys, kun se julkaistiin vuonna 2014.


Aimpoint tänään

Vuonna 2018 julkaistiin Acro™:n ensimmäinen sukupolvi, kompakti ja suljettu, alun perin pistoolille suunniteltu tähtäin. Acro™ sai suurta suosiota myös pistooliampujien ulkopuolelta niin urheiluampujien kuin metsästäjien keskuudessa, ja pian sen jälkeen vuonna 2021 julkaistiin Acro™:n toinen sukupolvi, jossa oli merkittäviä parannuksia, kuten pidempi akunkesto. Nykyään Aimpoint on johtava toimija punapistetähtäinmarkkinoilla, jolla on ylpeitä kannattajia sekä siviili- että ammattilaismarkkinoilla.